söndag 28 juli 2013

ett sätt att göra en svart film rasistisk

Förra veckan såg jag Blood Diamond med Elin och Maja som handlar om diamanthandel i Sierra Leone. Huvudrollerna är Solomon vars son blir kidnappad av RUF-gerillan, en vit diamantsmugglare och en vit, amerikansk journalist, som tillsammans gör en deal som alla parter vinner på: Solomon får rädda sin son från att bli barnsoldat, diamantsmugglarn får chans att stjäla en värdefull diamant och journalisten får ett scoop om den oetiska diamanthandeln som kan få köparna i västvärlden medvetna.
diamantsmugglarn o journalisten
När jag började se filmen tänkte jag "eee varför handlar denna SÄLLSYNTA Afrika-dominerade film om två vita personer?". Typisk vit överlägsenhet - att en amerikansk film inte får handla om endast svarta. Men att två av huvudrollerna är vita bryter ju egentligen inte mot storyn tänkte jag sen: det är inte otroligt att en amerikansk journalist är vit, och att diamantsmugglarn också var det var relevant i filmen (hans priviligerier som vit man övertalade Solomon att gå med på deras deal, för att det förbättrade hans chanser att hitta sin son). Det som dock är truly fucked up är faktumet att journalisten och diamantsmugglarn blir KÄRA i varandra - bara för att de är vita!!! 

Journalisten visar intresse för diamantsmugglarn från första gången de ses, vilket jag verkligen inte förstår, för han är en våldsam snubbe som drivs av ego och girighet. Han är mest troligen skadad eftersom att han är en fd legosoldat, och det betyder ju egentligen inte att han inte är värd att bli älskad, men det är bara jävligt skumt att journalisten gillar honom när han inte bevisar sin godhet eller kärlek mot henne på något sätt. Det enda som länkar ihop dem är faktumet att båda är vita. 
Elin påpekade också att det var konstigt att när journalisten tog farväl av diamantsmugglarn och Solomon som hon levt nära inpå, kämpat för livet och arbetat tillsammans med, så ger hon diamantsmugglarn en kärleksförklaring, men säger inte ett ord till Solomon. En skulle tro att hennes syn på dem skulle vara jämlik och att de båda är samarbetspartners för att få fram sin story. Uppenbarligen inte. För den ena är vit och den andra svart. 

Det är ett vanligt begrepp i filmer att filmskaparna parar ihop två karaktärer i en film bara för att de båda har avvikande etnicitet utan att dela andra egenskaper eller erfarenheter med varandra. Det är jävligt löjligt, men det känns som att tittarna oftast ser igenom det när de enda tex två svarta blir tillsammans i äkta High School Musical-anda. Men jag tycker det är jävligt mycket ofräschare att para ihop de enda två vita i en annars "svart" film, för att det görs på ett annat sätt. Det är inte lika uppenbart i Blood Diamond och vi märker det inte, för att vi reflekterar inte över varför två vita karaktärer visar intresse för varandra. Vi ser deras kärlek som självklar. Och i ett samhälle där vi ständigt får följa vita personers historier (tom i en film som utspelar sig i Sierra Leone) så ser vi inte bara deras kärlek som självklar, utan också upphöjd.

Om du inte har sett filmen, se den!  Gör hjärngympa och tänk dig att diamantsmugglarn inte spelas av Leonardo DiCaprio, utan en svart skådespelare, och se hur journalistens kärleksintresse liknar något du aldrig tidigare sett ske på film förut. Jag tror du kommer märka vad jag syftar på.
Och om inte är den värd att se för att den är bra - trots sina rasistiska brister. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar