torsdag 20 juni 2013

Ett inlägg om objektifiering

NE NU såg jag just Robin Thickes nya musikvideo och blev så jävla trött och äcklad på tjejernas roll i den videon att jag måste skriva ett långt långt inlägg om objektifiering. Det finns mycket att säga om objektifiering. Och det är väldigt viktigt att vara medveten om objektifiering, bla för att det upprätthåller könsmaktsordningen. Därför gör jag en punktlista med saker som är bra att veta om ämnet!

 • Objektifiering är en av härskarteknikerna och det innebär att någon fäster uppmärksamhet och värde i någons utseende. Det kan också innebära att reducera någon till ett objekt/föremål eller som en passiv del i en handling. Objektifiering kan alltså vara att: - kommentera någons kropp - säga något om någons utseende som kanske inte är elakt eller sexistiskt, men opassande och irrelevant i sammanhanget - framställa någon som en sak/föremål - benämna någon som "hens flickvän/syrra", dvs se den som någon annans objekt - beskriva en person utifrån utseende (det är vanligt att folk beskriver tjejer utifrån utseende och killar utifrån vad de gör/presterar/har sagt)
 • Objektifiering sker oftast genom "den manliga blicken". Den manliga blicken är ett uttryck som beskriver hur saker är skapade och utformade för heterosexuella män. Pga att saker utformas för den manliga blicken så tar andra också över det här synsättet - om vi ser en film där det innehåller en snygg tjej så identifierar vi oss med Mannen som betraktar henne, och objektifierar henne. Läs mer om det i det här blogginlägget!
 • Objektifiering brukar oftast porträtteras i bildspråk (reklambilder, filmer, konst etc) genom att: - sexualisera, dvs klä av eller placera i situationer/vinklar/med föremål som associeras till sex - visa en människa som passiv istället för aktiv - bokstavligen göra folk till objekt (som typ en fucking ölrobot, vilket låter fett skumt men JA det finns en sån reklam hahah) - visa bara vissa delar av kroppen - täcka över ögonen så att vi inte kan möta blicken - täcka över munnen, för att visa att hen inte är till för att tala - vara tagen ur en vinkel så att den samspelar med den manliga blicken, och att vi identifierar oss med Mannen (tex om någon ligger ner på en säng och kollar upp mot oss)
 • Objektifiering av kvinnor är tätt sammankopplat med sexualiserat våld mot kvinnor. Det är väldigt tydligt i att objektifieringen av kvinnor dehumaniserar dem och visar att de är bara till för sex, njutning och den manliga blicken. Det finns många bra blogginlägg om det, bla detta! Det som iaf fick mig att inse kopplingen mellan ämnena var dokumentären Killing Us Softly här (och del 1 verkar inte finnas kvar på youtube, suck).
  6a00d83452bd4369e2011168a514f5970c-500wi
 • Manlig och kvinnlig objektifiering är inte samma sak. En av de stora anledningarna är att det inte sker i samma stora utsträckning ALLS. Sen är det också skillnad för att en undersökning (som jag inte hittar källa till nu) visar att testgrupper på både män och kvinnor har tendenser att objektifiera och bedöma kvinnors utseenden mer än mäns. Objektifiering och sexualisering är alltså en del av detta patriarkala samhälle och det är något som kvinnor utsätt för i mycket högre grad än män. När vi ser män i de ombytta rollerna av sexiga kvinnor i reklambilder så kan det ses som ~revolutionärt~, men egentligen är det inte ombytta roller alls, utan oftast komiskt, vilket förklaras här. Det är också skillnad när män väl objektifieras för att det fortfarande ses ur den manliga blicken, och dessa bilder beskrivs ofta som homoerotiska. 
 • Objektifiering av kvinnor sker systematiskt i samhället. Det är en härskarteknik över alla kvinnor. Vi lär oss: diet before riot. Vi lär oss: att vårat utseende är våran viktigaste egenskap. Vi lär oss: det spelar ingen roll vad du gör om du inte behagar den manliga blicken. Vi lär oss: var tacksam över att du blir bekräftad av den manliga blicken, även om du inte ens tänder på män. Vi lär oss: objektifiera dig själv och dina systrar. 
 • Objektifiering är aldrig berättigat. Inte ens när det är normaliserat. Inte ens om det skulle vara så att mäns sexdrift är starkare än kvinnors. 
 • Objektifiering är också en härskarteknik i det privata såklart. Det sker utan att vi kanske ens är medvetna om det! När någon säger något oönskat om ens kropp utan att kanske tänka över det, så är det objektifiering. Det är inte okej att kommentera andras utseenden! Och en sak som är viktig att komma ihåg är att vi tillsammans borde kämpa för att sluta objektifiera, kommentera yttren och lägga vikt vid utseenden i vår vardag. Tänk över ditt beteende: Är det okej att kommentera att en tjej i en film är snygg trots att hon inte kan höra dig? Är det kul att håna folks stil? Är det viktigt att vara snygg? Är det schysst att ge sin kompis en komplimang om hens yttre? Är komplimanger förtryck, som Lady Dahmer har skrivit? Läs här (för LD:s gamla inlägg har blivit bortplockade)

  !PEACE!
 • 9 kommentarer:

  1. Ellen du är så himla smart och bra på att skriva. Tackar och bockar för detta inlägg. LÄR MIG så mycket av dig!!!!

   SvaraRadera
  2. Mycket mycket bra inlägg!" du äger!!

   SvaraRadera
  3. Kan man på något sätt trycka in ett litet chipp med den här informationen i allas hjärnor? Eller åtminstone ta med det i kursplanen i grundskolan?

   SvaraRadera
  4. Den där musikvideon var ju tragiskt dålig och lågkvalitativ (kan inte tänka mig att dom saknar budget)Sen tycker jag att det oerhört obehagligt när man anspelar på sex (i en låt, ett foto, eller vad det nu kan vara)och har med djur...

   SvaraRadera
   Svar
   1. läste på supersnippan ett citat av robin thicke som sa att det var typ härligt provocerande när det också anspelade på tidelag? SUCK. blir ju deprimerad när dessa snedvridna snubbar ligger på topplistan och får så mkt medialt utrymme.

    Radera