torsdag 5 september 2013

REVOLTERA MERA

Igår snackade jag med några kompisar om att träna och jag sa att jag önskade att sportutövande kunde gå ut på att: 1. alla som är intresserade av att börja träna samlas i en grupp 2. gruppen gör roliga övningar tillsammans för att stärka sammanhållningen, så att alla känner sig trygga, typ som man brukar göra med teatergrupper/dagisgrupper 3. gruppen får prova på olika aktiviteter/sporter och om gruppen tycker någon specifik aktivitet/sport är extra kul så får de utforska det mer 4. aktiviteterna är anpassade efter folks rörlighet, ingen får vara utanför 5. det ska inte finnas någon konkurrens eller tävlingsutövande i det folk gör, utan syftet ska vara att LEKA och röra på sig! 6. ingen blir bedömd.

Låter inte det asnice? Fan vad jag alltid har velat vara i en sån grupp. Men träning kopplas ihop med press, konkurrens, vikthets och att känna sig awkward på något jävla pass på gymmet för mig. Varför kan inte träning utföras på det här sättet? Varför finns det inte teorier och anvisningar om hur en skapar en god inställning till träning för en grupp på liknande sätt? Och om det finns, varför är det inte mer utbrett? Varför har inte idrotten på skolan som syfte att få folk att känna sig bekväma och glada med den träningen de får i vardagen i äkta dagisbarn-som-springer-med-sjalar-anda? Varför har vi betyg i idrott? Seriöst, svara: VARFÖR har vi betyg i IDROTT?

Varför har vi betyg i någon av ämnena i skolan som har som syfte att främja saker som rörelse i vardagen, kreativitet, kritiskt tänkande, grupparbete, hälsa, eget ansvar, kunskap....... varför har vi ens betyg i något ämne alls? Jag tänker att det har med klassamhället att göra. Att vi ska få bra betyg på högstadiet för att komma in på den gymnasielinjen vi vill, få bra betyg på gymnasiet för att plugga vidare på universitetet och bra betyg där för att få ett jobb som ger oss bra betalt. Om vi nu lyckades få bra betyg. Och inte gick in i väggen på vägen. Sättet att motivera ungdomar till att lära sig är alltså indirekt: cashen. Det. är. fucked. up.

Och det är fucked up att vi måste få bra betyg för att få cashen! Och inte heller bara cashen utan LIVET. För om vi inte klarar flera år av den teoretiska skolan från 8.00-15.00 med stora klasser, eventuellt dåliga lärare, eventuellt inte ett läshuvud, eventuellt valfri åkomma som försvårar omständigheterna, eventuellt sugiga hemförhållanden - så har vi inte heller rätten till ett bra liv.

Fyfan vad less jag blir när jag tänker på det här. Alla ungdomar borde revoltera. Helt enkelt. Vi har alla olika anledningar till varför vi tycker skolan suger, så låt oss samla alla gemensamma nämnare och dumpa det på dem som har skapat den här skolan. Det är så enkelt att låsa sina huvud och ba "men hur ska vi kunna komma in på gymnasiet/universitet isf?" eller "du är inte alls skapad för att studera just detta ämne, men om det bara försöker så kommer det nog gå bra:) eller så kan du köpa läxhjälp" (HA!).  Vi tror att det är omöjligt att ändra grundläggande system (som exempelvis samhället, eller skolsystemet), men det är det inte!

Vi behöver inte sitta på alla svar på detaljerna om hur saker ska lösas. Vi kan komma med kritik och krav. Jag menar, det finns doktorandforskare vars yrke typ existerar för att hitta teorier och lösningar på hur lärande ska gå till och anpassas på bästa sätt. Varför är största skillnaden från 2011:s skolreform då att vi går tillbaka till en urgammal betygsform? Finns det verkligen inget annat sätt att ändra skolan på? Och om det är möjligt att spendera tjugohundratusen miljarder på att ta fram bästa sätt att göra en reklamfilm på - varför kan vi inte lista ut hur det ultimata skolsystemet skulle se ut?

Fan, jag vill verkligen ändra det här!!! Är någon med mig? Att kanske börja med att trycka på att ta bort betygen i idrott, bild, musik och såna icke-teoretiska ämnen som har som syfte att främja annat än formstöpning av hjärnor. Kan vi inte starta en grupp som heter Revoltera Mera! som är för alla ungars rätt till en jämlik vardag och samma möjligheter i livet. Låt oss REVOLTERA MERA!!!!

låt oss revoltera i äkta grynet-anda

5 kommentarer:

  1. Du är så jävla grym! JAAAA!!!

    Ps jag tränar boxercise på ringside. Gruppen är blandad med yngsta bland 16-17 år och de äldsta upp mot 50 år, genus och etnicitet är också mixed. Och!! Vi började terminen (min andra termin) med: namnlekar, byta kompis efter varje övning, saker som är lätta att förstå och utföra, alternativ ifall det är en påfrestande övning för knän/leder/rygg/något alls så det anpassas efter alla och jag är så jääääävla lycklig varje gång jag går därifrån för min grupp ÄGER alla är så jävla schyssta och peppande och alla fokuserar på sig själv/att peppa den man kör med just då och tränarna alltså <3 <3 <3 <3 åh mvh det finns hopp för framtiden vad gäller drömträningsgruppen

    SvaraRadera
  2. men jaaaaaaaa plzzzzzzzzzzzzzzzzzz fattar inte att inte fler ifrågasätter att idrotten är betygsatt????

    SvaraRadera