torsdag 9 februari 2012

Mer brudar i filmer, tack!!

   Har just kollat på Bridesmaids, så sjukt rolig den filmen är!! Alltså Kristen Wig är ju den roligaste, tycker alltid att hon är bäst i SNL-sketcherna. Det är bara så jävla underbart att hon har gjort en sån rolig film med bara en massa brudar i huvudrollerna!! Det är så få filmer som innehåller uteslutande kvinnor, om det inte klassas som typ en "kvinnofilm". Dock finns det ett otroligt antal filmer som handlar uteslutande om män och det är ju inget speciellt med det. För det är ju normen att följa mäns historier.
   När man uppmärksammar det märker man vilken ojämn fördelning det är mellan kvinno- och manscentrerade filmer. Till exempel är det bara 4 av 50 filmer som är vinnare av en Oscar för bästa film som följer en kvinnas historia. Kvinnors roller i filmer och serier är också oftast stereotypa och översexualiserade, det beror nog mest på att majoriteten av folk i filmindustrin (manusförfattare, regissörer osv) är just män.
   Det finns en bra "check" man kan göra när man kollar på film, som är väldigt ögonöppnande, som heter Bechdeltestet. För att en film ska klara av Bechdeltestet så ska den innehålla: 
- minst två kvinnliga karaktärer som har namn
- som pratar med varandra
- om något som inte är män

Tänk på det nästa gång ni ser en film! Länkar till fetbra filmer från youtubekanalen feministfrequency: här om Bechdeltestet och här om ett mansdominerat Hollywood.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar